Cholesterol HDL – przyjaciel w walce o zdrowe serce

Obecnie dieta przeciętnego Polaka jest w większości przypadków wyjątkowo tłusta oraz kaloryczna przy zachowaniu słabego stosunku do ilości spożywanych warzyw. Co prawa nasza kuchnia to nie włoskie czy greckie specjały obfitujące w sałaty i oliwki, niemniej możemy pochwalić się kilkoma potrawami zgodnymi z zasadami zdrowej dietetyki. Nam przede wszystkim powinno zależeć na cholesterolu HDL, który pełni kluczową rolę w naszym organizmie.

Dwa rodzaje tłuszczy

W przyrodzie tłuszcze organiczne można podzielić na te pochodzenia zwierzęcego oraz te pochodzenia roślinnego. Cholesterol HDL i LDL jest obecny w każdym z nich, jednak w innych proporcjach..

Przede wszystkim znacznie tłustsze i trudniejsze w trawieniu tłuszcze zwierzęce zawierają spore ilości złego cholesterolu LDL (ubogiego w zagęszczenie lipoprotein). Jego spożywanie w nadmiernych ilościach (a zatem obiadki ze schabowym czy golonką) mogą doprowadzić do tego, że zatkają się nasze żyły oraz tętnice od odkładającego się cholesterolu.

Ratuje nas przed tym cholesterol HDL, który można znaleźć w takich potrawach, jak:

  • Mięsa białe oraz ryby,
  • Pieczywa z pełnego ziarna,
  • Oleje roślinne

Na co ma wpływ cholesterol HDL?

Przede wszystkim duże stężenie lipoprotein sprawia, że nasz układ krwionośny jest czyszczony ze złogów oraz zatorów, jakie mogą się pojawiać wskutek nieprawidłowej diety oraz braku ruchu. Co więcej, cholesterol HDL odpowiada za prawidłową produkcję witaminy B pod wpływem słońca.

Aby jednak cholesterol HDL w pełni miał możliwość rozwinięcia swoich możliwości, musimy przede wszystkim wyeliminować z naszej diety źródła jego złego odpowiednika – cholesterolu LDL. Nie oznacza to od razu, że powinniśmy zarzucić jedzenie jajek czy też czerwonego mięsa, a jedynie znacznie ograniczyć jego spożycie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
About the Author

Leave A Response